Je bladert een vrouwen tijdschrift door en je leest in de rubriek over gezond eten: “Eet vooral veel volkoren boterhammen tijdens de lunch en ontbijt met kwark en havermout”. En een paar dagen later hoor je iemand anders weer zeggen dat je vooral geen brood moet eten en kwark al helemaal niet. Tja…. Wat nu?
Wat kan dat soms toch lastig zijn om voor jezelf uit te vogelen wat nu gezond is en wat niet. Wie moet je nu geloven en wie niet. Ze zeggen allemaal iets anders en jij ziet het spreekwoordelijke bos niet meer door de bomen en hebt geen idee wat je moet eten.
Gebruik je gezond verstand om te bepalen wat gezond is om te eten
Weet je, met een stuk gezond verstand kom je al een heel eind als je het mij vraagt. Natuurlijk, ik ben ook een voedingscoach die voorstander is van voedingsmiddelen ABC en ‘tegenstander’ van voedingsmiddelen XYZ. Maar of ik daarmee de waarheid in pacht heb om jou te adviseren wat je wel/niet zou moeten eten? Jij bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk wat je in je mond stopt, niet ik 😉
Een leidraad voor gezond eten
Oké, oké, ik snap ook wel dat het fijn is om een leidraad te hebben van wat gezond eten is en wat je beter links kunt laten liggen. En daar komt dus het stukje gezond verstand om de hoek kijken. Want jij weet heus wel dat een appel gezonder is dan een zak chips. Maar af en toe chips eten ís wel heel erg lekker en ook niets mis mee! Dus verrijk je voedingspatroon vooral met extra groenten en fruit, dan houd je het vast en zeker een heel stuk langer uit (haha, herken je die slogan nog? 😉 )
Waar bestaat een gezond voedingspatroon uit?
Oke, even alle gekheid op een stokje. Ik ben inderdaad voorstander van vooral veel groenten en fruit, eieren, kwalitatief goed vis en vlees (om te consumeren en ook zeker voor de dieren zelf!), noten en sommige zuivel. Ik ben vooralsnog geen voorstander van (te) veel brood, pasta of andere graanproducten, bewerkte voeding, de meeste E-nummers, pakjes/zakjes en suikergoed. Dus dan kan jij wel bedenken wat je dagelijks op het menu kunt zetten, toch?
Maarrr…. dat wil niet zeggen dat ik nooit ‘ongezond’ eet of dat ik jou zou verbieden iets te eten wat ik over het algemeen afraad. Nee, zeker niet! Want nogmaals, soms is het ook gewoon heel lekker. Is het gewoon even heel gemakkelijk of is er een andere reden om iets te eten wat als ‘minder gezond’ staat aangeschreven. En dat is helemaal oké.
Ga voelen en ervaren wat eten met je doet
Ik heb veel liever dat je gaat voelen en ervaren wat de verschillende voedingsmiddelen met je doet. Hoe je daarop reageert op het moment dat je het eet, vlak daarna of 24 uur later. Krijg je rode wangen direct nadat je brie hebt gegeten? Ligt de broodmaaltijd als een blok op je maag? Voel je je moe en ingekakt na de lunch? Of heb je de volgende dag ‘plakpoep’ in de WC pot liggen en blijf je maar vegen met WC papier? Allemaal kenmerken die erop wijzen dat je iets hebt gegeten wat jouw lichaam niet fijn vindt en dat dus niet gezonde voeding is voor jou….
Ik bedoel, dan is het toch aan te raden om eens heel eerlijk naar jezelf te zijn en je af te vragen of je deze voedingsmiddelen nog wel wilt nuttigen…. Toch?
De manier waarop je eet is ook van belang
Tot slot nog iets anders dat hier ook raakvlakken mee heeft, maar dan op een andere manier. Vanuit de leer van Human Design, maakt het niet echt uit wát je eet. Maar is de manier wáárop je eet belangrijker. Interessant nietwaar? 😉
Zo verteer ik bijvoorbeeld het beste mijn eten als ik met regelmaat eet én als ik geluid om me heen heb. Dus niet stil aan tafel mijn soepje eten, maar lekker met de radio aan 😉
Dus houd daar ook rekening mee! Dat de hóe dus ook uit maakt.
Beluister trouwens de bijbehorende podcastaflevering via deze link
0 Reacties