Slim snacken en snaaien door jezelf iets écht te gunnen

Hoe enorm je ook je best doet om de oorzaak van je eetbuien aan te pakken, het gaat echt nog wel een keer gebeuren dat je aan een eetbui toegeeft. En dat is ook helemaal niet zo erg. Je bent lerende hierin en daar hoort vallen en weer opstaan bij. Heb dus compassie met jezelf zodra je een keer in je eetbui valkuil getuind bent. Én gun jezelf daarnaast ook zo nu en dan wat lekkers. Het werkt namelijk totaal averechts als je jezelf alle snoep, koek en ijs gaat ontzeggen. Ik noem dat slim snacken en snaaien. En dat begint dus met jezelf zo nu en dan iets lekkers gunnen.

 

Jezelf iets lekkers gunnen

Dat wil overigens niet zeggen dat je élke dag iets zoets, zouts of ‘fouts’ hoeft te snacken of snaaien. Maak het jezelf makkelijk door geen snoepgoed en andere ongezonde dingen in huis te halen. Zodra dat niet voor het grijpen ligt, kun je ze ook niet pakken als je een eetbui voelt aankomen.

Zorg er daarentegen voor dat je wel voldoende gezonde snacks in huis hebt. Snacks die je trek goed stillen en die je niet hoeft klaar te maken. Denk daarbij aan rauwe noten, rauwkost (eventueel met hummusdip), een stukje vette vis of een gekookt eitje (lekker met wat zout). Of zorg dat je altijd de juiste ingrediënten in huis hebt om snel, lekkere en ook gezonde recepten te maken.

 

Schaarste en hamsteren

Schaarste zorgt voor hamstergedrag (weet je nog; maart 2020, iets met een virus en WC-papier…) en dat geldt ook voor eten. Als je weet dat je hier gevoelig voor bent, stop er dan mee om schaarste voor jezelf te creëren door dingen niet in huis te halen.

Nogmaals, het heeft geen zin om jezelf alles te ontzeggen. Want dat wat je jezelf verbiedt, daar word je juist als door een magneet naar toe getrokken. Zorg er voor dat je slim gaat snacken en snaaien. Vandaar dat ik ook altijd chocolade in huis heb. Zodat ik dat af en toe kan eten, als ik er écht heel erg veel zin in hebt, in plaats van elke avond. Moet ik er wel bij zeggen dat het om heel pure (85%) chocolade gaat, want de gewoon pure vind ik inmiddels veel te zoet.

 

Wat is jouw guilty pleasure om slim te snacken en snaaien?

Zorg dus dat ook jij jouw favoriete ‘guilty pleasure’ in huis hebt. Dat voedingsmiddel dat je echt absoluut niet wil missen. En nee, natuurlijk niet het megadubbele family pack, dat dan weer niet…. 😉

Gerelateerde artikelen