Zo voorkom je een suikerdip

Vaak gaat er een suikerdip vooraf aan een eetbui. De oplossing hiervoor is om zoveel mogelijk een suikerpiek in je bloed te voorkomen. Hoe? Dat heb je zelf in de hand! Vermijd producten die (veel) snelle koolhydraten bevat. Snelle koolhydraten veroorzaken namelijk die suikerpiek die gevolgd wordt door een onvermijdelijke suikerdip naderhand. En een eetbui is weer het gevolg van deze suikerdip.

Snelle koolhydraten vind je vooral in zoete producten, zoals frisdranken (zowel met als zonder prik), koek, snoep en taart. Maar ook bijvoorbeeld in chips, brood, crackers, ontbijtgranen, pasta, rijst en aardappelen.

Vervang deze producten door bijvoorbeeld water, thee (zonder suiker uiteraard) groenten, fruit, noten, zaden, pitten, eieren, grasgevoerd vlees, vis, quinoa of boekweit. Met deze producten houd je jouw bloedsuikerspiegel in balans. Zo krijgt een suikerdip en dus een eetbui geen kans.

 

Ja, maar ik kan niet zonder zoetigheid

Ik hoor je denken ‘maar dat is toch ontzettend lastig om minder zoet te gaan eten?’

Dat klopt, als je er zo over denkt, dan is het inderdaad lastig. Mijn vader zei altijd ‘kan-niet is dood en wil-niet ligt ernaast’. Oftewel, je mag er wel iets voor doen. Zorg dat je je mindset hierover verandert. Weet dat je smaak zich als vanzelf aanpast, als je minder zoet gaat eten en drinken. Het went, echt! Laat een tijdje de cola staan (of leng het eerst aan met bruiswater) en je gaat met de tijd merken dat dat overheerlijk glas cola echt niet zo lekker is als dat je dacht. Veel te zoet gewoon! En ik kan het weten, want ik heb jarenlang cola gedronken en ik moet er nu niet meer aan denken! Brrr, mierzoet… Waar ik vroeger naar cola snakte als ik het een dag niet gedronken had, hoef je het me nu echt niet meer voor te zetten.

 

Suikerdip vice versa?

Wist je trouwens al dat het andersom ook zo werkt? Hoe meer zoet je eet, des te zoeter moet iets zijn, zodat jij het zoet genoeg vindt. Blijf je zoet eten, dan wil je dus steeds zoeter eten. Mmhhh, iets met een vicieuze cirkel? En ja, die vicieuze cirkel is ook echt lastig, vooral als jij je echt suiker verslaafd voelt. Dan is er meer nodig dan alleen maar het aanpassen van je mindset of ‘de knop omzetten’. Weet dat ik je daarbij kan helpen. Je hoeft het niet alleen te doen, we doen het samen.