Ik reflecteer zelf regelmatig op de dingen die ik doe en ik weet dan ook dat enige vorm van zelfreflectie heel helpend is om verder te komen. Of het nu gaat om erachter te komen waarom je steeds te veel eet of waarom je de ‘verkeerde’ dingen eet, maar ook in je rol als mama bijvoorbeeld. Je kunt jezelf op heel veel verschillende gebieden van je leven reflecteren. Maar wat is zelfreflectie eigenlijk?

Wat is zelfreflectie eigenlijk?

Ik zie zelfreflectie als dat je jezelf een denkbeeldige spiegel voorhoudt met als doel om je bewust te worden van zowel bewuste als onbewuste handelingen. Je zou het kunnen zien als een overdenking van je eigen gedachten, emoties en herinneringen. Bij zelfreflectie gaat het er dan om dat je kijkt naar wat je goed hebt gedaan en wat niet. Al spreek ik liever van wat goed gaat en wat minder goed gaat. Je kunt tenslotte overal van leren en dingen gaan niet per se niet goed.

Op het moment dat je namelijk dingen niet goed vindt aan jezelf, dan komt er vaak kritiek om de hoek kijken, waardoor je heel streng wordt voor jezelf.
Dat kunnen wij vrouwen overigens heel goed; streng zijn voor onszelf. We mogen niet snoepen, we moeten in maatje 36 passen, we horen de perfecte moeder te zijn, de begripvolle vriendin, de ideale werkneemster en de lieftallige echtgenote, etc.

Een open en liefdevolle blik

Mij gaat het er bij zelfreflectie vooral om dat je met een open en liefdevolle blik jezelf gaat observeren. Dat je op een heel eerlijke manier gaat kijken (reflecteren dus) op de dingen die je doet en dat je daarvoor je verantwoordelijkheid neemt. En dat is iets anders dan dat je jezelf helemaal afbrand of de put in kletst! Dat is totaal geen zelfreflectie, dat is jezelf een vicieuze cirkel aanpraten.

Stel jezelf goede vragen

Als je iets wilt bereiken, dan is het nodig om zo nu en dan aan zelfreflectie te doen. Om je hierbij te helpen, heb ik een paar vragen voor je. Stel jezelf deze vragen en beantwoord ze op liefdevolle wijze. Schrijf de antwoorden op, want alles wat je opschrijft verschaft je nog meer inzichten.

  • Wat had ik willen doen om … te bereiken, maar heb ik niet gedaan?
  • Waaraan heb ik tijd en aandacht verspild?
  • Wat had ik beter kunnen doen?
  • Wat houdt me tegen om actie te ondernemen, om stappen te zetten?

Tot welke inzichten kom je? Is het nodig om iets anders te gaan doen omdat je op de manier waarop je het nu aanpakt je doel niet gaat bereiken? Doe het dan! Je hebt uiteindelijk alleen jezelf er maar mee…

Ik heb hier trouwens ook een podcast over opgenomen. Interesse? Luisteren kan via deze link