Als je open staat om op een andere wijze naar jezelf en je (vr)eetpatroon te kijken dan is spiegelen een enorm krachtige tool waarmee je veel inzicht krijgt in jezelf. Waarom je doet wat je doet, waarom je reageert zoals je reageert, waarom je je op een bepaalde manier gedraagt. Maar wat is spiegelen eigenlijk?

Wat is spiegelen eigenlijk?

Volgens de het woordenboek betekent spiegelen “licht weerkaatsen” of “een voorbeeld aan iemand nemen”. Wanneer je spiegelen als tool inzet, is dat eigenlijk ook zo.
Als je in de spiegel kijkt, kaatst die terug hoe je eruit ziet. Het spiegelbeeld heeft geen eigen waarde. Jouw spiegelbeeld geeft alleen de reflectie weer van hoe je op dat moment bent.

Bij het spiegelen wordt op die manier ook gekeken naar de mensen om je heen. Je gaat er dan vanuit dat alles wat je in een ander opmerkt de reflectie is van wat je zelf uitzendt. De buitenwereld reflecteert jouw binnenwereld.

Een voorbeeld

Stel…. jullie ’s avonds gezellig samen op de bank zitten en hij trekt opeens een zak chips open. Jij vindt dat niet kunnen, je irriteert je aan hem, want ‘hij weet toch dat je op dieet bent, dus waarom trekt hij nu zomaar die zak chips open onder jouw neus?’
Herkenbaar? Als jij je irriteert in zo’n situatie, dan ga je voorbij aan de spiegel die manlief je voorhoudt. Je mannelijke partner staat voor daadkracht. De spiegelbetekenis die je hier aan kunt verbinden is dat jij de daadkracht mist om je eetpatroon aan te passen. Om je aan je dieet te houden. Dat is wat jouw man je spiegelt. Je kunt hem daar niet de schuld van geven. Je zal zelf actie mogen ondernemen en daadkracht mogen tonen om keuzes te maken in wat je wel en wat je niet wilt eten.

Als jij dat kunt doen, dan hoeft manlief jou niet meer te spiegelen. En de keren dat hij alsnog chips eet, zal het jou niet meer irriteren.