Sta jij er weleens bij stil dat je elke dag ontelbare keuzes maakt? Zowel onbewust als bewust. En al die keuzes bij elkaar zorgen ervoor dat jij een bepaald resultaat laat zien. Met andere woorden: jij bent het resultaat van de keuzes die je maakt.

Andere keuzes maken

Ik vind dit echt heel interessante materie om over na te denken. Want stel je eens voor: je wilt dat de weegschaal 5kg minder aan gaat geven dan nu het geval is. Dan kun je dus je keuzes, die je gedurende de dag maakt, erop aan passen om dit resultaat te bereiken. Je kiest dus voor het eten van een stuk fruit als tussendoortje in plaats van een gevulde koek. Je pakt de fiets in plaats van de auto. Zo simpel is het! Je wilt iets bereiken en daarvoor ga je andere keuzes maken.

Oké, ik snap dat dat lastiger kan zijn dan dat ik het nu zeg. De praktijk is weerbarstiger, dat weet ik maar al te goed. Ik wil dan ook niet beweren dat simpel hetzelfde is als makkelijk…. Al weet ik ook dat het besef dat je altijd een keuze hebt, wel voor heel veel rust en ruimte in je hoofd zorgt. En dat is mij in ieder geval heel veel waard.

Je kunt altijd andere keuzes maken

Kiezen is een vorm van doen. En als je iets doet wat niet bij je past, dan kun je ook iets anders doen. Daar heb je altijd een keuze in. Altijd!

Door je bewust te worden van de keuzes die je maakt, krijg je inzicht in wat er bij jou ‘spaak loopt’ als het gaat om iets dat je wilt bereiken wat steeds maar niet lukt. En dat maakt je stap voor stap weer bewust van hoe je andere keuzes kunt maken.

Een voorbeeld

Stel je voor dat manlief ‘s avonds naast je op de bank neer ploft en een zak chips open trekt. Op zo’n moment heb je talloze keuzes die je kunt maken. Kies je er voor om je slachtoffer te voelen, omdat hij chips eet en jij dat van jezelf niet mag omdat het op je ‘verboden lijst’ staat? Kies je ervoor om mee te gaan eten, ook al wil je het niet? Kies je ervoor om 1 schaaltje mee te eten en geniet je er volop van? Kies je ervoor om geen chips te eten omdat je het niet wilt? Kies je ervoor om boos te doen, omdat hij ‘geen rekening houdt met jou’? Of kies je ervoor om je schouders op te halen en te denken ‘moet hij weten, ik wil me vitaal en energiek voelen en daar past chips niet bij’?

Welke keuze zou jij maken? En wat zegt dat over jou?

Het gaat nooit om de situatie zelf

Weet je, het gaat nooit om de situatie zelf, maar altijd om hoe jij daar mee om gaat! Het gaat erom welke keuzes jij maakt. Aan jou de keuze hoe jij je wilt voelen en dus welk gedrag daarvoor nodig is. Oftewel…welke keuze heb je daarvoor nu te maken??

Met welke keuze(s) struggle jij momenteel? Kom je er niet zelf uit, vraag dan hier een gratis inzichtensessie aan. Hierin geef ik je minimaal 2 tips, dan wel inzichten, waar je gelijk mee aan de slag kunt. Doen hoor! Je bent het verdorie waard <3