Koesteren… gebruik jij dat woord weleens? Dit woord kwam laatst tot me toen ik meedeed met een cacao ceremonie. Voor het geval je (nog) niet weet wat een cacaoceremonie is; tijdens een cacaoceremonie, drink je ceremoniële cacao wat er voor zorgt dat je hart zich voor je opent. Het kan een manier zijn om vanuit je hoofd meer naar je hart te gaan en de wereld op dat moment vanuit je hart te ervaren. Dat heb ik dus gedaan. Na het drinken van de cacao deden we een meditatie en daarin kwam dus meerdere keren het woord koesteren bij me boven borrelen. En ik voelde dat ik mezelf inderdaad meer mocht koesteren.

Maar wat is koesteren nu eigenlijk? En wat kun jij er mee?

Grote kans dat je herinneringen van vroeger koestert. De grapjes die ’s avonds aan tafel werden gemaakt door je vader, de vakanties met je ouders, spelen tijdens het speelkwartier op school, op stap met vrienden en vriendinnen tijdens je puberteit of studententijd. Of je koestert bijvoorbeeld de beelden die nog op je netvlies staan toen je kinderen net geboren waren.

Volgens mij is het koesteren van herinneren iets dat we allemaal wel kennen.
Maar weet je ook al dat koesteren ook vol liefde verzorgen betekent? Of vertroetelen, verwarmen, verwennen, voeden en weldadige warmte geven? Wist jij ook nog niet he? Geeft niks! Het zijn wel betekenissen om even bij stil te staan.

Te weinig vrouwen koesteren zichzelf

Want laten dit nu precies de dingen zijn die veel vrouwen niet doen? Zij gunnen zichzelf om welke reden dan ook geen warmte, liefde, goede voeding en verwennen zichzelf niet. De meeste vrouwen die ik in mijn praktijk tegen kom, zijn juist heel streng voor zichzelf, vertroetelen zichzelf totaal niet! Of ze vinden dat ze zichzelf verwennen als ze een bak ijs op de bank mogen leeg lepelen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet liefdevol voor jezelf, toch?

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst vertroetelt en verwend? Jezelf ondergedompeld in warmte en jezelf écht op een fijne manier gevoed – met voedzame eten dan wel positieve gedachten? Wees eens eerlijk. Misschien heb je het onlangs wel nog gedaan, maar zit het nog niet structureel ingebakken in je (dagelijkse) routine.

Praktische tips om jezelf vaker te koesteren

Hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Dat je jezelf meer koestert en vertroetelt? Heel praktisch, pak nu je agenda er bij en loop de komende dagen eens met jezelf door. Op welke momenten kun je de komende dagen, élke dag, 10-15 minuten tijd vrijmaken. Het hoeft niet gelijk groots, maak het eerst klein en bouw het vandaar uit op. En wat zou je tijdens dat kwartier graag willen doen? Zoveel smaken, zoveel wensen, maar toch geef ik een aantal voorbeelden: een boek of tijdschrift lezen, een goed kop koffie drinken zonder gestoord te worden, een ommetje maken, puzzelen, mediteren, dansen, yoga oefeningen, met aandacht iets eten, een podcast luisteren, haken of breien.

Zit er niks tussen waar jij warm van loopt? Ga dan met je gedachten eens terug naar je kinderjaren, wat vond je toen leuk om te doen? Waar speelde je altijd mee? Grote kans dat je dat nu nog steeds leuk vindt, al dan niet in een aangepaste vorm.

Ik gaf al aan dat het goed is om klein te beginnen. Elke dag een kwartiertje, dan is het te overzien en behapbaar. Maarrr…. Dit ga je natuurlijk wel uitbouwen. Pak nogmaals je agenda erbij en plan elke week een langere tijdsblok voor jezelf in. Én zet voor de komende maanden elke maand een kruis in je agenda. Dat is jouw dag(deel) helemaal voor jou alleen! Een dag(deel) waarin jij jezelf volledig gaat koesteren. Op welke manier ga jij jezelf in deze me-time koesteren? Laat het hieronder weten, daar inspireer je een ander weer mee.

P.S. Ik heb hier ook nog een podcastaflevering over opgenomen. Je luistert em via deze link.