Was dat vroeger bij jou ook zo? Je viel op je knie, je had pijn en je moeder gaf je er een kus op én een snoepje voor de schrik, tegen de pijn of als troost. Je bent niet de enige die hierdoor emotionele eetbuien heeft ontwikkeld. Klinkt dat gek voor jou? Het hangt er maar net vanaf welke link jouw brein gelegd heeft. Heeft jouw brein de link gelegd tussen auw-kusje of auw-snoepje? That’s the question…

Een snoepje als troost

Zowel de kus van je moeder als het snoepje leidde je af. Het gaf je troost en je wilde graag getroost worden, want je had pijn. Misschien bloedde je knie zelfs wel. De pijn verdween in ieder geval naar de achtergrond en je kon weer verder spelen. Als je brein toentertijd de link heeft gelegd tussen ‘auw’ en ‘snoepje’ dan is de kans heel groot dat je later in je leven ook bent gaan snoepen op het moment dat je pijn ervaart. Vooral als dit uit de hand loopt (lees: je eet te veel), kun je emotionele eetbuien ontwikkelen.

Wij ervaren niet graag pijn

En dat kan verstrekkende gevolgen hebben… Want de mens is van nature een pijn vermijdend wezen. We ervaren niet graag pijn. Dus als deze pijn te vermijden is door te gaan eten, dan is dat helemaal niet zo’n gek idee. Ik bedoel, als je het op deze manier bekijkt, dan zijn eetbuien zeker nuttig te noemen.
Net als dat eetbuien ook verveling, stress, verdriet, boosheid, eenzaamheid, schaamte of schuldgevoel als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. En dat eetbuien super nuttig zijn om maar niet te hoeven voelen, om jezelf te verdoven of om het gevoel van leegte in je buik te vullen. Het nadeel daarentegen is, dat het effect dat een eetbui teweeg brengt, slechts tijdelijk is.

Wat nu?

Wat is handig voor jou om te doen, nu je dit weet? Ik heb een opdracht voor je (klinkt lekker schools he, maar doe het maar gewoon): herinner jij je dat je in je jeugd eten (het hoeft niet eens snoep te zijn) kreeg als je pijn had? Of als je verdrietig, boos of blij was? Dan zou daar zomaar de oorzaak van je emotionele eetbuien kunnen liggen. Ga dat voor jezelf eens na, het gaat je zeker inzichten geven, waar je weer verder mee kunt.

Er kunnen nog veel meer oorzaken aan emotionele eetbuien ten grondslag liggen. Dit is er een van.