Je eet te weinig

Naast een mentale oorzaak van eetbuien kun jouw eetbuien ook veroorzaakt worden vanwege een fysieke oorzaak. Je lichaam zet je bijvoorbeeld aan tot eten om maar zo snel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je maaltijden hebt overgeslagen of als je te weinig eet gedurende de dag. Maar ook als je structureel te weinig gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Denk hierbij zeker aan diëten!

 

Onbewust

Meer dan 90% doen we onbewust. Je hart slaat bijvoorbeeld onbewust, daar hoef je niet over na te denken, je hart slaat gewoon. De noodzaak om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen gaat ook onbewust. Ik bedoel, hoe vaak sta jij er bij stil dat je lichaam een tekort aan bijvoorbeeld vitamine C heeft? Dat gaat dus ook onbewust.

Hoe meer tekorten je lichaam krijgt, des te harder gaat het onbewust (!) schreeuwen om die voedingstekorten weer aangevuld te krijgen. En die drang is nagenoeg onbedwingbaar! Dus hoppa, daar heb je weer een eetbui te pakken.

En jij maar denken dat je goed bezig was vandaag, met een ontbijt van een half bakje magere yoghurt, een lunch van 2 tomaten, een blaadje sla en een cracker met rookvlees…

 

Je lichaam schreeuwt om voedsel als je te weinig eet

Tekort eten gedurende de dag of structureel over een langere periode werken dus eetbuien in de hand. Op zo’n moment is een eetbui een schreeuw om brandstof. Een schreeuw om vitamines en mineralen. Daarom werken diëten dus ook niet! Bij het doorsnee dieet sta je op rantsoen en dat hou je misschien een paar dagen uit, maar dan gaan tekorten van voedingsmiddelen toch echt meespelen. Veel van mijn klanten zijn dan ook verbaasd dat ze zoveel mogen eten van mij. Maar met bovenstaande in je achterhoofd is dat helemaal niet zo’n gek idee.

 

Wat eet jij zoal op een dag?

Dus heb je juist later op de dag last van eetbuien? Kijk dan eens wat je die dag gegeten hebt, wellicht is dat te weinig geweest. Of heb je niet de juiste voedingsstoffen binnen gekregen.