Weet jij wat de oorzaken zijn van jouw eetbuien?

Op het moment dat je voor de zoveelste keer naar de kast loopt om een stuk chocolade met amandel zeezout te pakken, vraag je je waarschijnlijk niet af waarom je dat doet. Toch? Ik raad je aan om dat wel te doen. Want als je de oorzaak van je eetbuien kent, dan heb je een grote stap gezet om deze ook daadwerkelijk te overwinnen.

De oorzaken van eetbuien is mijn inziens vierledig: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Lees mee en ontdek wat jouw onderliggende oorzaak is.  Wees je er trouwens ook van bewust dat een combinatie tussen deze oorzaken vaker voor komt dan je denkt.

 

Fysiek ongemak als oorzaak

Op het fysieke vlak kun je eetbuien ontwikkelen doordat je een langere tijd te weinig hebt gegeten en je lichaam schreeuwt om weer voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het overslaan van maaltijden of (structureel) te weinig eten (diëten!). Als je bijvoorbeeld ontbijt met alleen maar een rijstewafel, dan gaat je lijf later op de dag echt wel protesteren en vragen om échte voeding.

Daarnaast kan ook een verstoorde bloedsuikerspiegel ervoor zorgen dat jij een enorme behoefte hebt aan suiker en andere snelle koolhydraten. Wat dan weer een eetbui uitlokt.

 

Mindset en eetbuien

Het hebben van eetbuien kan heel gemakkelijk een gewoonte voor je geworden zijn. Iets dat bij je dagelijks leven hoort zoals dagelijks tandenpoetsen. Je bent eens een keer thuis gekomen na een lange dag hard werken en je hebt jezelf toen ‘beloond’ met wat lekkers. Dat voelde zo goed, dat je dat vanaf dat moment vaker of zelfs dagelijks bent gaan doen. Dat gaat ongemerkt, het is er als het ware heel sneaky ingeslopen, zonder dat je er erg in had.

Het is wel iets wat je jezelf ooit hebt aangeleerd, of wellicht doen je ouders dit ook al jaren op deze manier.  Het is echt een gewoonte voor je geworden omdat in je hoofd ‘thuis komen’ en ‘wat lekkers eten’ aan elkaar gekoppeld zijn. En hoppa, je hebt een mentale oorzaak van je eetbuien te pakken.

 

Emotie eten

Je ervaart stress, je voelt je verdrietig of je bent in een sombere bui en meteen grijp je naar iets eetbaars. De eerste hap voelt goddelijk en je eet door. De tweede hap is nog steeds verrukkelijk. Het nare, ongelukkige gevoel dat je had, ebt weg. Wat heerlijk! Je voelt je een stuk beter door het fijne gevoel dat het eten je geeft. Je troost jezelf door te eten.

Ergens in je verleden heb je dit een keer succesvol toegepast en heb je gemerkt dat dit werkt. En je herkent dit ook vast uit je jeugd: iets lekkers voor de pijn, als troost, voor de schrik of als beloning.

De oorzaak van deze eetbuien is dus om maar niet te hoeven voelen, om jezelf te verdoven, om je onrust weg te eten en om je (al is het maar heel even) goed te voelen. Het is niet altijd even makkelijk om deze oorzaak van je eetbuien te tackelen. Schroom daarom ook niet om, op tijd, hulp in te schakelen.

 

Eetbuien, spiritueel bekeken

Are you kidding me, Laura? Bedoel je hiermee dat engelen enzo de oorzaak zijn van mijn eetbuien? Nee, dat bedoel ik niet op die manier. Wat ik als spirituele oorzaak zie van eetbuien is dat jij niet goed weet wie je bent of wat je wilt. Dat je het bijvoorbeeld heel lastig vindt om nee te zeggen tegen iemand anders en dat je daardoor juist nee zegt tegen jezelf. Of dat je werk doet dat niet bij jou past, waardoor je geen vervulling voelt in je leven. Je zet jezelf niet op nummer 1, je houdt niet onvoorwaardelijk van jezelf of je bent heel streng voor jezelf. Deze leegtes vul je dan op met eten. Dat is wat ik onder spirituele oorzaken van eetbuien schaar. Zodra jij weer de verantwoording van jouw leven in eigen hand neemt, gaan je eetbuien verdwijnen.