Een eetbuivrij leven, hoe heerlijk zou dat zijn?! Om dat te kunnen bereiken is het handig om je eerst af te vragen ‘Wat is nu eigenlijk een eetbui?”

 

Wat is een eetbui?

Volgens wikipedia is een eetbui (ook wel vreetbui genoemd) “een moment waarop mensen een grote behoefte hebben aan eten”. Volgens de DSM heb je een eetbui als je “in een relatief korte periode (bijvoorbeeld twee uur) een hoeveelheid voedsel eet die aanzienlijk groter is dan de meeste mensen in een dergelijke periode zouden eten en je hierover controleverlies ervaart.”

Oftewel, je eet in vrij korte tijd veel meer dan iemand normaal gesproken zou doen en je hebt het gevoel hebt hier niet mee te kunt stoppen. En daarmee heb je gelijk een, in mijn ogen heel belangrijk aspect te pakken: controleverlies. Je eet (veel) meer dan je zou willen en je hebt het gevoel dat je geen controle hebt over je eigen gedrag. De drang naar eten is sterker dan je ‘gezonde verstand’.

 

Grote en kleine eetbuien

In mijn beleving zijn er grote en en kleine(re) eetbuien. Ik bedoel; wat voor jou een (vr)eetbui is, is voor een ander gewoon een tussendoortje. Denk aan een reep chocolade. Als jij die op eet, dan vind je misschien dat je je boekje te buiten bent gegaan en dat je een eetbui hebt gehad. Maar het kan ook zo zijn, dat bij jou een eetbui ‘pas compleet is’, als je daarna nog een zak chips, bak ijs, de hele koektrommel en een zak drop naar binnen hebt gewerkt.

Het is dus heel persoonlijk als het gaat om wanneer iets wel een eetbui is en wanneer niet. Laat je dan ook niet door iemand vertellen dat je geen eetbui hebt gehad omdat het slechts om 1 reep chocolade gaat…. Het gaat vooral om jouw perceptie, om jouw gevoel! En daarmee kun je gelijk de verdeling maken tussen objectieve en subjectieve eetbuien.

 

Subjectieve eetbuien

Een subjectieve eetbui is een eetbui waarvan jij persoonlijk vindt dat het een eetbui is. Dat kan dus al om 1 reep chocolade gaan. Dat is nog geen ‘abnormale’ hoeveelheid. Maar als die reep chocolade je achteraf het gevoel geeft van boosheid omdat je je niet hebt in kunnen houden of als je je schaamt omdat je de hele reep hebt gegeten, dan is er in mijn beleving echt wel sprake van een eetbui.

 

Objectieve eetbuien

Dan zijn er dus ook nog objectieve eetbuien. Volgens de wetenschap is er sprake van een objectieve eetbui waarvan niet alleen jij, maar ook je omgeving vindt dat er binnen een korte tijd  overdreven veel voedsel wordt gegeten. Dit kan dan oplopen tot wel 10.000 Kcal per keer.

 

Kenmerken van een eetbui

Samenvattend zijn dit kenmerken van eetbuien: grote hoeveelheden eten van ongezond dan wel calorierijk voedsel, controleverlies over dat wat je eet, gevoel van schaamte achteraf, alsook boosheid en verdriet. Je hebt enorme spijt en je belooft jezelf beterschap. Dat lukt dan niet altijd, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Eetbuien kunnen trouwens heel verschillende oorzaken hebben. Ik verdeel ze zelf graag onder in 4 categorieën: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Artikelen over Het creëren van een eetbuivrij leven

Waar ligt de oorzaak van je emotionele eetbuien?

Was dat vroeger bij jou ook zo? Je viel op je knie, je had pijn en je moeder gaf je er een kus op én een snoepje voor de schrik, tegen de pijn of als troost. Je bent niet de enige die hierdoor emotionele eetbuien heeft ontwikkeld. Klinkt dat gek voor jou? Het hangt er...

Emoties

Emoties zijn primair Emoties zijn heel primair, dat zie je vaak bij kinderen heel duidelijk. Ze zijn heel blij met een cadeau op hun verjaardag. Ze reageren enorm boos omdat een vriendje een speelgoedje afpakt. Raken enorm verdrietig als hun knuffel kwijt is of worden...

Eetbuien hebben diverse oorzaken

Weet jij wat de oorzaken zijn van jouw eetbuien? Op het moment dat je voor de zoveelste keer naar de kast loopt om een stuk chocolade met amandel zeezout te pakken, vraag je je waarschijnlijk niet af waarom je dat doet. Toch? Ik raad je aan om dat wel te doen. Want...

Te weinig eten veroorzaakt eetbuien

Je eet te weinig Naast een mentale oorzaak van eetbuien kun jouw eetbuien ook veroorzaakt worden vanwege een fysieke oorzaak. Je lichaam zet je bijvoorbeeld aan tot eten om maar zo snel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je...