Home » Blog » Mindset » Je hebt altijd een keuze
je hebt altijd een keuze

Je hebt altijd een keuze

door | 13 sep, 2021 | Mindset

Lange tijd was ik van mening dat ik totaal geen keuze had. Ik bedoel, de chips en snoep waren toch echt sterker dan ik. Die riepen me gewoon vanuit de kast, daar kon ik niets aan doen.
Naja, ze riepen natuurlijk niet echt 😉 maar het idee dat de chips etc veel sterker was dan ik, dat heb ik wel heel lange tijd geloofd.

Herkenbaar?

Je herkent het zelf vast wel: het lijkt erop alsof je er niets aan kunt doen dat er alweer een pak koek op is, dat je voor de zoveelste keer naar de koelkast loopt voor nóg een schep (of 3) ijs of dat je alweer halverwege het family pack chips bent…. Ook jij bent gaan geloven dat het gewoon sterker is dan jij en dat je hierin dus geen keuze hebt.

Je hebt altijd een keuze

En toch is die keuze er wel, alleen zie je die niet altijd even snel of is het niet altijd even makkelijk om die keuze te maken. Ik bedoel; het heeft bij mij écht jaren geduurd voordat ik in zag dat er een mogelijkheid was dat ik iets anders ging geloven. Dat ik andere keuzes kón maken. Stapje voor stapje is me dat gelukt. En ook jij bent in staat om die shift te maken. Daar geloof ik echt in.

Innerlijk werk doen

Afgezien het feit dat je innerlijk werk te doen hebt als je van emotie-eten af wilt komen (denk aan bijvoorbeeld: belemmerende overtuigingen aanpakken, je mindset veranderen en je emoties durven toelaten), vind ik het ook belangrijk dat je in gaat zien dat je altijd een (andere) keuze hebt. Je altijd een andere keuze kunt maken.

Je hebt altijd een keuze – voorbeeld

Neem als voorbeeld dat je zojuist een eetbui hebt gehad. Je had je zó had voorgenomen om níet te gaan snoepen en vandaag écht alleen maar gezond te eten en je netjes aan 3 maaltijden te houden. Maar ondanks al je goede bedoelingen, belandde je toch in een eetbui. Tijdens of vlak na zo’n eetbui is er een cruciaal moment. Een moment waarop je kunt beslissen wát je gaat doen. Je hebt dan de keuze welke gedachten je gaat denken en dus hoe je je gaat voelen (emoties volgen je gedachten namelijk). Kies je er voor om boos op jezelf te worden, jezelf uit te schelden voor slappeling, heel verdrietig te worden en/of jezelf schuldig te voelen? Of… kies je ervoor om een beetje om jezelf te lachen, te denken ‘shit happens’ het is nu eenmaal gebeurd, hier kan ik niets meer aan doen en vanaf nu kies ik ervoor om lief voor mezelf te zijn. Om goed voor mezelf te zorgen en gezondere keuzes te maken. En om dagelijks te genieten van iets lekkers.

Dát is het verschil!

Merk je het verschil? Ga eens voor jezelf na hoe het voor je is als je voor keuze één gaat en hoe je je voelt als je voor de tweede optie kiest. Ik ben benieuwd naar jouw inzichten. Laat je het hieronder weten in een reactie?
Ik heb trouwens ook een podcast opgenomen over dat je altijd en keuze hebt. Dus als je nog meer geïnspireerd wilt raken en stappen wilt zetten… je vindt deze podcastaflevering via deze link.

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

2 Reacties

 1. Sander

  Mooi inzicht! Inderdaad ik heb altijd een keuze en toch harstikke moeilijke om niet voor de verleiding te gaan

  Reageer
  • Laura Nijman

   Hoi Sander, je hebt inderdaad altijd een keuze 😉 En ik snap ook heel goed dat het toch hartstikke moeilijk kan zijn om niet voor de verleiding te gaan. Dat is een proces met vallen en opstaan. Je steeds bewust worden van welke keuze je maakt, waar je voor kiest. Al dan niet aangevuld met het tackelen van belemmerende overtuigingen die een (andere) keuze in de weg zitten.

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin