Home » Blog » Mindset » Hoe jouw gedachten je beïnvloeden hoe je met eten omgaat
jouw gedachten

Hoe jouw gedachten je beïnvloeden hoe je met eten omgaat

door | 1 nov, 2021 | Mindset

Heb je er weleens bij stil gestaan dat jouw gedachten over eten invloed hebben op hoe je met eten omgaat? Dat bepaalde overtuigingen er voor kunnen zorgen dat jij jouw eetbuien in stand houden? Ik zal het je uitleggen aan de hand van een boterkoek voorbeeld.

Boterkoeken bakken

Afgelopen weekend vierden we de verjaardag van onze jongste dochter. Ize werd 9 en ze wilde graag dat ik boterkoek maakte voor de visite. Zij mocht uiteraard kiezen wat voor gebak we dit keer zouden maken, dus werd het boterkoek. Na wat tellen kwamen we er op uit dat eentje te weinig zou zijn, dus maakte ik er twee. We hebben heerlijk gesmuld met z’n allen en we hadden ook nog boterkoek over.

Hoe denk jij over stukken boterkoek die over zijn?

Ik vind het helemaal niet erg als er boterkoek over blijft. Ik vind boterkoek super lekker (zeker degene die ik maak 😉 ) en ik kan daar dan ook volop van genieten. Maar dat is niet altijd zo geweest… Dan vond ik dat dat niet mocht eten want er zaten te veel calorieën in, het was te vet of het bevatte te veel suiker. Allemaal van dat soort saboterende gedachten die mij tegen hielden om te genieten van een stukje boterkoek of ander soort gebak.

Saboterende gedachten

En jij? Hoe zit dat met jou? Kun jij genieten van gebak wat over is van een verjaardag? Kun je überhaupt genieten van een gebakje of koek? Of schieten er dan ook allemaal gedachten door je hoofd zoals: ‘te vet’, ‘te veel’, ‘te zoet’, ‘niet gezond’, te veel calorieën’ etc? Of ben je er misschien zelfs van overtuigd dat je een kilo zwaarder wordt zodra je een gebakje eet?
Het zou zomaar kunnen dat je dit soort saboterende gedachten denkt. Wees gerust, je bent niet de enige. Laat dat alvast een troost zijn voor je.

Als jij denkt dat het zo is, dan is het ook zo

Daarnaast is het fijn om te realiseren dat wat en hoe jij denkt over eten, absoluut effect heeft op hoe je met eten om gaat. Als jij denkt dat iets te veel vet bevat en dat je daar dik van wordt, dan zal dat zo zijn. Als je denkt dat iets te zoet is, waardoor je bang bent om in een suikerrush te komen, dan zal dat zo zijn. En ook als je vindt dat iets te veel calorieën bevat en dat dat ongezond is voor je, dan zal dat zo zijn.

Bewustwording

Met dit blog wil ik je bewust maken van het feit dat je gedachten veel meer invloed hebben op hoe jij je voelt en hoe jij in je vel zit dan je nu wellicht denkt. Zo ken ik bijvoorbeeld vrouwen die altijd zeggen ‘ik word al dik als ik alleen al naar een bord pasta kijk’. Wat verwacht je wat dit soort gedachten teweeg kunnen brengen? Hoe vaker je dit soort zinnen herhaalt, des te meer kracht geef je ze en dan wordt het steeds meer als een waarheid voor je.

Wees je er dus bewust van wat je denkt en wat je steeds tegen jezelf zegt. Het zou zomaar waarheid kunnen worden…

Hoe nu verder met dit soort gedachten?

Oké, nu ben je je hier dan bewust van, maar hoe dan verder? Onderzoek welke (negatieve) gedachten je momenteel saboteren om van je eetbuien af te komen. Welke gedachten kun je omturnen naar dan wel vervangen door positieve gedachten? Welke andere gedachten zijn helpend voor je? Ga je daar de komende tijd dan op richten. Want op het moment dat jij je gedachten omtrent eten kunt veranderen, verander je jouw beeld hierover en daarmee ook je wereld. Je bent het verdorie waard!

Ik ben benieuwd welke saboterende gedachten jij bent tegen gekomen en door welke gedachten je deze gaat vervangen. Laat je het hieronder weten? Wie weet help je anderen ook weer verder in hun proces om van eetbuien af te komen.

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

Hoe kan ik meer genieten?

Hoe kan ik meer genieten?

Het heeft bij mij écht wel een tijd geduurd voordat ik ook van de kleine dingen kon genieten. Als iemand tegen me zei ‘geniet van de zon die schijnt’ dacht ik altijd ‘ja ja, dat is toch heel normaal dat die schijnt, ik heb wel wat anders te doen… zoals het onder controle krijgen van mijn eetbuien.’ Inmiddels weet ik hoe belangrijk genieten is om een ex-emotie eter te worden.

lees verder

2 Reacties

 1. Carolina

  Ik mag van mezelf twee keer per jaar oliebollen eten. Voorheen vond ik dat stom van mezelf: ik weet dat het niet gezond is. Waarom doe ik het dan. Het is vet, vast de ongezonde soort, het is zoet, daar gaat mijn bloedsuikerspiegel, er zit 0 voedingswaarde in.
  Maar nu mag ik het van mezelf. Niet als een beloning voor goed gedrag of zo.
  Dus met de kermis vol overtuiging genoten van deze vette en zoete lekkernij, en écht zonder schuldgevoel.

  Reageer
  • Laura Nijman

   Wat heerlijk zeg! Lekker genieten zonder schuldgevoel, dat is waar (af en toe) snoepen om draait <3

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin