Home » Blog » Mindset » Eén keer waarom is voldoende en wel hierom
een keer waarom is voldoende

Eén keer waarom is voldoende en wel hierom

door | 23 mrt, 2022 | Mindset

Wist je al dat er een heel interessante vraag is, die jou gaat helpen om erachter te komen wat de oorzaak is dat je te veel eet, maar die tegelijkertijd óók een valkuil is om erin te blijven hangen?

Waarom doe ik dit?

Stel dat je een eetbui hebt gehad, of je eet iets wat je liever niet had gegeten omdat je het niet vindt passen in je gezonde voedingspatroon. Herhaal jij dan ook vaak vragen als ‘waarom heb ik dit nu gedaan, wat enorm stom van me!’ of ‘waarom doe ik dit nu toch, ik had me toch voorgenomen om…’

Dit zijn de ideale vragen om jezelf de put in te kletsen en jezelf klein te maken én te houden. En daarmee houd je ook die verdomde eetbuien en het jezelf niet goed genoeg vinden in stand.

Herkenbaar? Geeft niet hoor, je bent niet de enige. En er is een heel simpele manier om dit om te turnen.

Maximaal 1 x waarom!

Stel jezelf maximaal 1 keer de waarom vraag als je iets hebt gedaan wat je niet fijn vond. Deze vraag 1x stellen is echt meer dan genoeg. Maar let op! Stel deze vraag wel op een constructieve manier! Stel jezelf de vraag ‘waarom ging ik eten?’ en luister dan naar het antwoord wat boven komt.

Door alleen al deze vraag te stellen én deze heel eerlijk te beantwoorden (dit is wel essentieel…) kom je achter de oorzaak van je eetgedrag. Een antwoord kan bijvoorbeeld zijn dat je ging eten omdat je je onrustig voelde. Moe, boos of verdrietig.

Mooie inzichten door deze vraag te stellen

Hé, dat is een mooi inzicht! Als jij je door de waarom vraag bewust wordt van de achterliggende reden van je eetgedrag, kun je er ook iets aan gaan doen. Als de reden onrust is, dan kun je rust op gaan zoeken. Voel je je moe, dan ga je ook rusten of zelfs slapen. En ben je boos of verdrietig, dan laat je deze emoties toe.

Blijf er niet in hangen!

Maar als je jezelf steeds de waarom vraag blijft stellen, zonder serieus naar het antwoord te luisteren, dan blijf je jezelf kwellen. Je blijft daardoor in het verleden hangen. En dat is precies de reden dat je in de vicieuze cirkel blijft zitten….
Houd het dus bij 1x de waarom vraag stellen! Pak de regie weer in handen, luister naar het antwoord op deze interessante vraag en handel er vervolgens ook naar.

Oja! Handel er ook nú naar, niet uitstellen naar morgen of volgende week, want het enige moment waarop je iets kunt veranderen is nu. Liever vandaag een kleine stap op weg naar verandering, dan helemaal geen stap…

Ook over dit onderwerp heb ik een ook een podcastaflevering opgenomen. Nieuwsgierig naar meer informatie over deze interessante vraag?? Klik dan hier om te luisteren

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

Hoe kan ik meer genieten?

Hoe kan ik meer genieten?

Het heeft bij mij écht wel een tijd geduurd voordat ik ook van de kleine dingen kon genieten. Als iemand tegen me zei ‘geniet van de zon die schijnt’ dacht ik altijd ‘ja ja, dat is toch heel normaal dat die schijnt, ik heb wel wat anders te doen… zoals het onder controle krijgen van mijn eetbuien.’ Inmiddels weet ik hoe belangrijk genieten is om een ex-emotie eter te worden.

lees verder
Je hebt altijd een keuze

Je hebt altijd een keuze

Lange tijd was ik van mening dat ik totaal geen keuze had. Ik bedoel, de chips en snoep waren toch echt sterker dan ik. Die riepen me gewoon vanuit de kast, daar kon ik niets aan doen. Naja, ze riepen natuurlijk niet echt 😉 maar het idee dat de chips etc veel sterker was dan ik, dat heb ik wel heel lange tijd geloofd. Herkenbaar?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin