Home » Blog » Gezondheid » Zo laat je eenvoudig spanning en emoties los
spanning en emoties los laten

Zo laat je eenvoudig spanning en emoties los

door | 7 apr, 2022 | Gezondheid

Afgelopen weekend kwam ik met een wel heel mooie manier in aanraking om vastgezette spanning en onverwerkte emoties los te laten. En daar vertel ik je graag meer over, omdat ik geloof dat jij hier ook baat bij hebt.

Ik deed mee met een vrouwencirkel, die werd georganiseerd door Ida en Jolinde in de prachtige yogastudio van Jolinde. Deze dag was gevuld met meditatie, yoga en hypnose, gevolgd door een sessie om los te kunnen laten. Om datgene los te kunnen laten wat we energetisch hebben vastgezet in ons lichaam omdat we dat eerder niet konden verwerken

Het gaat onbewust…

Je doet dit trouwens niet bewust hoor, dat vastzetten van spanning en emoties in je lichaam. Dat gaat onbewust. Voel je er dan ook niet schuldig over dat jij dit bij jezelf ook doet. Dat is wat het is. Belangrijker is om het ook weer los te laten met de tijd, want anders kunnen deze vastgezette emoties en spanningen voor (lichamelijk) klachten zorgen.

Signalen van je lichaam

Klachten en symptomen van je lichaam zijn mijn inziens altijd signalen van je lijf dat er iets spaak loopt. Dat iets je aandacht vraagt.
Zo kunnen darmklachten er op wijzen dat je een situatie of gevoel (nog) niet helemaal voldoende hebt verteerd. Kan hoofdpijn er op wijzen dat je ergens kopzorgen van hebt. Of je (vr)eet te veel om te verdoven en maar geen pijn of verdriet te hoeven voelen. Door te weten waar welke klacht, symptoom of ziektebeeld voor staat, kun je erachter komen wat dit jou te vertellen heeft en waar je aan mag werken. Hier zijn veel boeken over geschreven en ook tijdens een Get the Grip sessie besteden we hier aandacht aan.

Psoas, de spier van de ziel

Maar het is niet altijd nodig om te weten wat hetgeen is wat je los mag laten. Het is niet zo dat je altijd iets opnieuw moet doormaken of bewust mag verwerken om het vervolgens los te kunnen laten. Dat heb ik afgelopen weekend tijdens de vrouwencirkel wel ervaren!
We kregen eerst uitleg over de spier van de ziel: de Psoas. Dat is een grote spier die diep in je lichaam verborgen ligt. De Psoas verbindt het onderste gedeelte aan de achterkant van je wervelkolom met de binnenkant van het bovenbeen. Deze spier reageert instinctief als je onrust, onveiligheid of stress ervaart. En…. in deze spier worden je emoties opgeslagen. De Psoas heet daarom niet voor niets de Spier van de Ziel. Het staat symbool voor de verbinding tussen lichaam en ziel.

Het loslaten van emoties en spanning door middel van trillen

Na uitleg over deze zeer intelligente spier, deden we oefeningen om de spier als het ware wakker te schudden, om deze te activeren. Zodat we daarna los konden gaan laten. Dat loslaten ging als vanzelf. Want na de voorbereidende oefeningen weet je lichaam precies wat het moet doen. Mijn benen gingen dan ook opeens uit zichzelf trillen. En laat dat nu precies zijn waardoor je kunt los laten!
Ik vond het een heel bijzondere ervaring en liet het me gebeuren. Ik geloofde al dat mijn lichaam veel wijzer is dan mijn denken, dus mijn hoofd had op dat moment ook gewoon even niets in te brengen.

Net als dieren….

Natuurlijk is het in het begin best een beetje gek als je daar op een matje ligt te schudden en trillen met je benen en heupen. Maar als je bedenkt (laat ik toch maar een poging doen om jouw brein hier ook in mee te krijgen 😉 ), dat een antilope of een hert ook de spanning letterlijk van zich afschudt nadat het achterna is gezeten door een roofdier en op het nippertje niet gepakt is, dan is deze tril en schud reactie van je lichaam helemaal zo gek nog niet….

Je hoeft niet te weten wát je los laat

Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik geen idee heb wát ik heb losgelaten; waren het overtuigingen, andere soort belemmeringen, emoties die nog vast zaten, onverwerkte situaties? Wat het is geweest, is het geweest. Ik geloof er in ieder geval voor de volle 100% in dat mijn lichaam wist wat het los mocht laten en dat dan ook heeft gedaan.

Ik voelde me daarna stukken lichter! Rustiger ook. Gevoel van opluchting ging er ook door me heen. En dat is wat voor mij telt! Je hoeft dit soort dingen niet altijd te bedenken met je brein. Juist niet! Laat je lichaam het je maar vertellen en je helpen oplossen.

Psoas en TRE

Ik ga me daarom de komende tijd ook verdiepen in deze prachtige manier van loslaten, de Psoas spier en TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises). Zodat ik jou daar ook bij kan helpen om op een eenvoudige en vriendelijke manier emoties en spanningen los te kunnen laten met behulp van je lichaam. Om de wijsheid van je lichaam in te zetten om weer grip op je voeding te krijgen. Want stel je maar eens voor: als jij je emoties niet meer hoeft te onderdrukken, maar gewoon los kunt laten, dan is de noodzaak om te gaan overeten ook niet meer aanwezig….

Nu jij!

Wat jij nu zelf al kan doen? Schud jezelf lekker los, elke dag, meerdere keren op een dag. Tril met je benen, wiebel ze heen en weer. Spring op en neer. Dans. Beweeg!

Wordt vervolgd….
Ook de podcastaflevering hierover luisteren? Dat kan! Klik daarvoor op deze link

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

Body positivity

Body positivity

Heb jij weleens van body positivity gehoord? We lijken geobsedeerd door ons lichaam. We houden onze buik in, hongeren onszelf uit om af te vallen, vinden dat onze dag verpest is als de weegschaal een net iets hoger getal aangeeft dan gisteren. En dat vinden we dan ook nog normaal… Ik vind dat echter niet normaal!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin