Home » Blog » Gezondheid » Waarom val ik niet af?
waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af?

door | 20 jun, 2022 | Gezondheid

Je telt heel goed alle kcal die je binnen krijgt. Elke dag beweeg je ook voldoende en je weet ook heel goed wat gezonde voeding is. En toch val je niet af, waar ligt dat toch aan?

Wat ik vaak zie is dat we ons heel erg richten op de buitenkant. En daarmee bedoel ik op het resultaat. We zijn heel erg geneigd om de oplossing te zoeken en ons te richten op datgene wat we zien. Oftewel, iemands omvang. Het getal op de weegschaal. De maat kleding. Noem maar op.

Marloes 

Neem bijvoorbeeld Marloes, 31 jaar. Marloes is te zwaar en lijnde al bijna haar hele leven. Toen ze een jaar of 10 was, werd haar verteld dat ze te zwaar was voor haar leeftijd en haar moeder lette vanaf dat moment dus heel erg op wat ze at.

Ze kreeg magere vleeswaren voorgeschoteld. Ze mocht alleen droge crackertjes als tussendoortje eten; met niks geen beleg er op dus, want ja, daarvan zou ze aan komen. En als ze honger had en het was nog geen etenstijd dan moest ze een stuk komkommer eten. Niet omdat het een gezonde snack was, nee! Ze moest komkommer eten omdat daar zo weinig kcal in zaten.
De focus kwam dus heel erg te liggen op het gewenste resultaat en de actie die daar voor nodig is. Op zich hoeft dat niet verkeerd te zijn. Alleen is dat niet het enige waar het om draait als je wilt afvallen.

Let niet alleen op je voeding als je wilt afvallen

Ik geloof zeker dat het heel belangrijk is wat je eet. En dat het dus goed is om op je voeding te letten als je wilt afvallen. Daarnaast geloof ik ook dat het super belangrijk is om naar binnen te keren. Naar binnen te keren? Ja, om erachter te komen welke ingesleten gewoontes en vastgeroeste overtuigingen jouw gewicht, eetbuien en eetgedrag in stand houden. Want als je gezond eet, voldoende beweegt en je let op de hoeveelheden (kcal) die je binnen krijgt, maar je valt niet af, dan heb je met een dieper liggende oorzaak te maken.

Die dieper liggende oorzaak vind je door naar binnen te keren. De reden waarom je niet afvalt heeft dan niets te maken met wát je eet, als wel met hóe je over eten denkt. Hoe je over je zelf denkt. En welke gedachten (en daarmee ook emoties en gevoelens) opkomen bij eet gerelateerde situaties.

Gewoontes en overtuigingen die afvallen tegen werken

Even terug naar Marloes. Kun je je voorstellen wat een dieet met een kind van 10 jaar doet? Welke overtuigingen zij hierdoor heeft gecreëerd? Welke gewoontes zij heeft aangeleerd gekregen? Zij was blijkbaar niet goed genoeg, omdat ze wat zwaarder was dan haar leeftijdsgenootjes. Ze is een wandelende kcal tabel geworden, want alles werd gewogen en afgepast. Haar ouders hebben haar niet geleerd om van snoepgoed te genieten, want dan kreeg ze alleen maar te horen ‘zou je dat nu wel doen?’. En dus leerde ze de gewoonte aan om alleen te snoepen, zodat niemand daar iets van kon zeggen….

Andere aanpak om blijvend af te vallen

Inmiddels is Marloes moeder geworden van een prachtzoon en ze is nog steeds te zwaar. Ze wil straks kunnen rennen en ravotten met hem en daarom kwam ze naar mij toe zodat ik haar kan helpen om af te vallen. Want als ze 20kg afvalt, dan zal ravotten met haar zoon een stuk makkelijker gaan.

Natuurlijk kijk ik naar haar voedingspatroon, maar samen gaan we ook de weg naar binnen nemen. De weg die haar gaat vertellen van welke gewoontes ze af mag en welke overtuigingen ze mag gaan shiften. Ze keek me bij ons eerste gesprek wel een beetje gek aan, want deze aanpak was ze tot nu toe helemaal niet gewenst. Inmiddels staat ze er helemaal voor open omdat ze inzag dat haar gedachten, gewoontes en overtuigingen een heel groot effect hebben op de buitenkant, oftewel op het resultaat.

Wil jij ook blijvend afvallen en lekker in je vel komen te zitten?

Doe jij ook enorm je best en val je toch maar niet af? Neem dan eens een kijkje door de deur naar binnen. Lastig? Snap ik! Je bent dat wellicht ook niet gewend. En dat geeft niet. Ik help je er graag bij. Stuur me een berichtje via de contact pagina of vraag een gratis inzichtensessie aan, dan kijk ik met je mee. Samen bepalen we dan wat voor jou de beste en meest praktische oplossing is. Je bent het verdorie waard!

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin