Home » Blog » Gezondheid » Body positivity
body positivity

Body positivity

door | 29 jun, 2020 | Gezondheid

Body positivity, heb jij daar weleens van gehoord? In deze blog vertel ik je graag meer over de body positive manier van kijken naar je lichaam.

We lijken geobsedeerd door ons lichaam en dan vooral om datgene wat we er niet mooi of goed (genoeg) aan vinden. We houden onze buik in, hongeren onszelf uit om af te vallen, vinden dat onze dag verpest is als de weegschaal een net iets hoger getal (achter de komma!) aangeeft dan gisteren. En dat vinden we dan ook nog normaal… Ik vind het in ieder geval verre van normaal. Jij?

 

Maar hoe komt dat toch?

Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om positief over je lichaam te oordelen, oftewel om body positivity te ervaren over jezelf? Mijn inziens speelt de media hier een grote rol in speelt. Een veel grotere rol dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Maar heb je je ooit weleens gerealiseerd dat het beeld waar je zo graag aan wilt voldoen, het beeld dat de media je voorspiegelt, een leugen is?  Een leugen in die zin dat slechts 5% (!) van de bevolking aan dat beeld voldoet. En ook die 5% voldoet niet eens, want bijna alle beelden in de media zijn bewerkt.…

Sporen van vermoeidheid, ouderdom en persoonlijkheid van een vrouwelijk gezicht worden weggepoetst.. Computers halen gewicht weg van buik, billen en benen, maar ook van de nek, onderarmen en rug. Zelfs oksels mogen er aan geloven, die zien er zo strak uit, alsof er nooit één haartje gegroeid heeft. Mmhhh, is dat body positivity?

 

Eén grote illusie

Dus hoe kunnen wij, de overige mooie 95%, nu voldoen aan iets dat niet eens bestaat? En waarom zou je überhaupt willen voldoen aan iets dat niet bestaat?

Deze vragen kwamen als eerste bij me op toen ik een boek las over body positivity. Waarom willen we met z’n allen er op een manier uit zien, die niet eens bestaat? Die gevormd is door computers? Ik bedoel, ik las dat de modellen van een bekend lingeriemerk push-up BH’s dragen onder hun bikini’s en dat deze dan later weggepoetst worden met de computer…. Hoe fake wil je het hebben?

En toch streven we dat op een of andere manier na. En of het nu gaat om de perfecte BH maat, prachtig ronde billen, de uberstrakke buik, de weelderigste krullen of lange slanke benen, dat maakt voor het verhaal even niet uit. Het is allemaal een grote illusie. Ik raakte er verdrietig van en kreeg er bijna eetbuien van?

 

Wat is body positivity?

Body positivity is, in mijn woorden: blij zijn met wie je bent, jezelf kunnen toelachen als je in de spiegel kijkt, je dag niet laten verpesten door een cijfer op de weegschaal, van jezelf houden. Vólop van jezelf houden, jezelf helemaal oké vinden zoals je bent, in jouw eigen uniekheid.

Op dit moment weeg ik op m’n zwaarst (behalve tijdens mijn 2 zwangerschappen dan, toen zat ik er nog 2-3 kilo boven). En ook ik had met het mooie weer van afgelopen weken weer het gevoel van ‘shit, bikini, laat ik maar wat minder gaan eten’. Maar toen realiseerde ik me dat een lager gewicht mij echt niet gelukkig gaat maken. Al was ik daar op dat moment wel écht van overtuigd hoor! En weet je waarom ik niet gelukkiger wordt van een lager getal op de weegschaal? Omdat ik ook zomers heb gehad dat de weegschaal een veel lager getal aangaf en toen vond ik mijn buik ook niet mooi en niet slank genoeg. Het is dus nooit goed genoeg. En is het gewicht goed, dan mag het weer gespierder. Pffftt….. Om moe van te worden, nietwaar?! En dit geldt wellicht ook voor jou? Al is het misschien in een andere variant?

 

Hoelang blij jij jezelf nog pijnigen?

Wanneer we zo overtuigd in hét ideale lichaam geloven, blijven we bereid om onszelf uit te hongeren, diëten te volgen, sapkuren te kopen, zalfjes te smeren etc. Maar hebben deze ook blijvend gewerkt? In veel gevallen niet. Al maakt het wel je portemonnee leger en je humeur slechter. Dus waarom jezelf blijven pijnigen als je weet dat je iets nastreeft dat niet bestaat? Waarom niet op een body positive way met je lichaam omgaan? Oftewel lief te zijn voor jezelf.

 

Wat is het probleem en wat doe je eraan?

Jij bent niet het probleem. Je lichaam is niet het probleem.

Het probleem is de cultuur. Het probleem zijn de regels.

Niet jij!

Hoe jij je voelt over je lichaam is niet jouw schuld. Al die onzekerheden zijn niet iets wat je bedacht hebt om jezelf te martelen. Dit is iets wat jou – en ons allemaal – is aangedaan. Er is wel degelijk een probleem, maar jij bent het niet! Tenminste, volgens het boek dat ik over body positivity las.

Ik ben daarnaast van mening dat de media en onze cultuur niet de enige oorzaak is dat jij je lichaam veroordeelt. Het heeft ook zeker te maken met van jezelf (leren) houden. En om jouw oordelen over jezelf onder ogen te zien en aan te pakken. Dus ga eerst eens bij jezelf te raden welke oordelen je over jezelf hebt. En omarm deze dan. Je hoeft niet perfect te zijn. Je bent helemaal oké zoals je bent. Nu al. In jouw eigen uniekheid. Jouw body positivity!

Meer weten hoe body positivity jou verder kan helpen? Stel dan gerust hier je vraag >>

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin