Home » Blog » Eetbuien en emotie-eten » Zo kun je eetbuien voorkomen
eetbuien voorkomen

Zo kun je eetbuien voorkomen

door | 23 jan, 2020 | Eetbuien en emotie-eten

Kun jij, net als ik, ook zo enorm genieten van een zak chips, een reep chocolade of hand drop? Maar weet je ook dat je je veel fijner en gelukkiger voelt als je dit allemaal links laat liggen?

Als ik dat allemaal links laat liggen, dan hoef ik me naderhand niet  schuldig te voelen als ik mezelf weer eens verloren heb in een dikke vette schranspartij…
Door mijn eetbuien te voorkomen, geef ik ook een veel beter voorbeeld aan mijn dochters Mea (2011) en Ize (2012). Want welk signaal geef ik af als ik chips ga eten, terwijl ik eigenlijk behoefte heb aan rust en ontspanning? Aan een kop thee en een boek op de bank.

En daarom ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om af te raken van eetbuien. Om mezelf dát te gunnen wat ik op dat moment nodig heb. Want als honger het probleem niet is (wat bij een eetbui natuurlijk nooit het geval is!) dan is (vr)eten zeker niet de oplossing. Daar ben ik inmiddels wel achter…

Hoe belangrijk vind jij jezelf?

Het heeft allemaal te maken met jezelf belangrijk genoeg vinden. Met goed voor jezelf zorgen en van jezelf houden. Beseffen dat je het waard bent om tijd en energie te geven aan je eigen gezondheid, voeding, beweging, persoonlijke ontwikkeling. Juist als je werkt, je agenda overvol is, de wasmanden uitpuilen en je kinderen ook nog een verjaardagspartijtje hebben…

We kennen allemaal het riedeltje in het vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker, dan pas dat van je kind. Daar vind je dat heel logisch klinken. Doe dit buiten het vliegtuig ook!
Ik daag je uit om ook lief te zijn voor jezelf en je bewust te worden waar jij echt behoefte aan hebt.

Met deze vragen kun je eetbuien voorkomen

Grijp jij ook vaker dan je lief is naar chocolade, chips, koek of wat dan ook? Stel je zelf dan, telkens wanneer je dat wilt snaaien, de volgende vragen:

  • Hoe voel ik mij nu?
  • Wat zoek ik in dit eten?
  • Wat heb ik nu écht nodig?

Schrijf de antwoorden op en kijk of je een patroon kunt ontdekken. Onderzoek op die manier waar je behoefte vandaan komt.
Zoek daarna bezigheden die aansluiten bij je behoeften. Denk aan wandelen, een vriendin bellen, een ontspannen bad nemen, de boel de boel laten en vroeg je bed in kruipen, een dagboek bijhouden. De opties zijn eindeloos. Op deze manier kun je eetbuien voorkomen

Geniet, zonder schuldgevoel!

Ontdek wat voor jou werkt en geef jezelf datgene waar je werkelijk behoefte aan hebt.
Mocht dat nog steeds die reep chocolade, zak chips of graai in de koektrommel zijn? Neem het dan én zorg ervoor dat je er met de volle 100% (lees zonder schuldgevoel) van geniet! Dat doe ik inmiddels ook op die manier en eerlijk is eerlijk, dat bevalt me vele malen beter dan wanneer ik me schuldig voel, boos word op mezelf of mezelf een zwakkeling vind…

Oja, denk niet ‘hhmmm ja, dat ga ik eens proberen….’
Nee! Ga het echt DOEN!
Het levert je zoveel meer rust, vrijheid en vertrouwen op. Ik spreek uit ervaring.

Beloof je me dat? Je bent het waard! Echt waar! <3

Over mij

Als orthomoleculair therapeut, ex-emotie eter en Human Design coach weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont als dat nodig is. Zodat jij jouw doel gaat behalen: een leven zonder eetbuien.

Of pas de tips uit deze blogs toe:

Gerelateerde artikelen

De rol van geur en beelden bij eetbuien

De rol van geur en beelden bij eetbuien

Het is zaterdagochtend. Je loopt door de winkelstraat en je ruikt de heerlijke geur van versgebakken brood en koekjes. De bakker heeft zijn best gedaan, want het ruikt zalig. Je staat even stil voor de etalage. Het ziet er ook nog eens verrukkelijk uit!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin