Home » Blog » Eetbuien en emotie-eten » Wat doe je als je niet lekker in je vel zit?
Niet lekker in je vel zitten

Wat doe je als je niet lekker in je vel zit?

door | 1 okt, 2021 | Eetbuien en emotie-eten

Je herkent het vast wel, je wordt ’s morgens wakker en je voelt je (zoals ik dat altijd noem) een beetje ‘bleh’. Een gevoel van ‘getsie ik zit niet zo lekker in mijn vel’ of ‘ojee, ik ben met mijn verkeerde been uit bed gestapt’. Dan kun je een aantal dingen doen.

Strijden tegen dat niet lekkere gevoel. Oordelen over jezelf omdat je het vreselijk vindt dat je niet lekker in je vel zit. Of je probeert de onrust die je ervaart te onderdrukken door te gaan eten. Deze opties hebben iets met elkaar gemeen: ze leiden er namelijk allemaal toe dat jouw nare gevoel alleen maar erger wordt.

Wat dan wel?

Accepteer eerst dat je op dit moment gewoon even niet zo lekker in je vel zit. Dat is de eerste stap. Want al het andere zorgt alleen maar voor meer onrust, meer stress en dus meer ‘niet lekker in je vel’ zitten.

Maak het jezelf gemakkelijk

Natuurlijk kun je het jezelf wel makkelijker maken om hier mee om te gaan. Hoe? Door bijvoorbeeld te gaan sporten. Voor mij werkt dat super goed! Als ik niet lekker in mijn vel zit, dan ga ik vaak sporten. Of in ieder geval bewegen. Laats had ik zo’n ochtend. Ik voelde me bleh en ik merkte al dat ik daar in mijn hoofd van alles van vond, waardoor het alleen maar erger werd. Eerlijk gezegd had ik niet zo heel veel zin om naar kickboksen te gaan, maar ik ging wel. Waarom? Omdat ik weet dat als ik wél heen ga en ik me een uurtje lekker kan uitleven op die bokszak, ik me daarna zoveel beter voel.

Moet je dan gaan sporten om lekker in je vel te komen zitten?

Nu zeg ik niet dat je moet gaan kickboksen hoor, ieder zijn ding natuurlijk! En je hoeft ook niet per se te gaan sporten. Zeker niet! Als je maar iets doet waar je plezier aan beleeft én wat je energie geeft. Waarom? Omdat je dan geen tijd hebt om in je hoofd te schieten. Je geeft je hoofd dan niet de tijd en ruimte om jezelf allemaal problemen aan te praten of om jezelf met negatieve gedachten naar beneden te halen. Door met iets bezig te zijn wat je energie geeft en wat je leuk vind, kom je eerder weer lekker in je vel te zitten in plaats van dat je je (nog) rotter gaat voelen.

Is iets leuks doen altijd de oplossing?

Waar word jij blij van? Waar krijg jij energie van? Zet dat in op het moment dat je niet lekker in je vel zit. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat je altijd maar iets leuks moet gaan doen als je niet lekker in je vel zit. Want anders gaat dat, net als eten, een vorm van vluchtgedrag zijn.
Als er echt iets aan de hand is waardoor jij niet lekker in je vel zit, dan ga je natuurlijk met de oorzaak aan de slag. Want het onderdrukken van emoties werkt natuurlijk averechts. Het gaat vooral om de momenten dat je gewoon even een bleh gevoel hebt. Ik kan het niet anders omschrijven haha. Maar waarschijnlijk snap je wel wat ik bedoel 😉

Wil je meer weten over wat je kunt doen als je niet lekker in je vel zit? Luister dan deze podcast aflevering. Daarin vertel ik je er meer over.

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin