Home » Blog » Eetbuien en emotie-eten » Mijn haat-liefde verhouding met eten tijdens feestdagen
mijn-haat-liefde-verhouding-met eten-tijdens-feestdagen

Mijn haat-liefde verhouding met eten tijdens feestdagen

door | 6 apr, 2021 | Eetbuien en emotie-eten

Ik heb echt een haat-liefde verhouding gehad met eten tijdens feestdagen. Zo heeft Pasen  voor mij, net als de andere feestdagen overigens, verschillende betekenissen gehad. Toen ik nog een kleine Laura was, was Pasen vooral een lang weekend waarin ik met mijn zusje paaseitjes mocht zoeken. Mijn vader verstopte ze altijd op de meest geniale plaatsen. Mooie herinneringen heb ik daaraan. Net als dat we dan ’s avonds gingen gourmetten. Het extra eten dat we op zo’n avond deden, deed me niet zo veel. Ik genoot er alleen maar van.

 

Er naar uit kijken en genieten

Ik kon er wel heel erg naar uitkijken hoor, naar zulke feestdagen. Gezellig met de familie bij elkaar en dat er dan ruimte was om wat extra lekkers te mogen eten! Het was er gewoon op die dagen, het voelde als extra. Ik vond daar overigens niks van, ik bedoel, ik had er geen oordeel over. Ik vond het vooral gewoon heel erg lekker en smaakvol, dus snoepte ik mijn buikje rond. Van een haat-liefde verhouding met eten was nog totaal geen sprake.

 

Hoe de haat-liefde verhouding met eten begon

Hoe anders werd dat later, toen ik wat ouder werd. Inmiddels zat ik op de middelbare school en was ik in aanraking gekomen met meiden die heel erg met hun uiterlijk bezig waren. Was de één niet op dieet dan volgde de ander wel een nieuwe hype op het gebied van voeding of afvallen. Of werd er extreem veel gesport en thuis oefeningen gedaan. Hierdoor ging ik mijn lichaam en mijn eetgewoontes ook onder de loep nemen. Dat was het moment waarop ik de feestdagen ook met andere ogen ging bekijken… Ik begon daar wat van te vinden. Ik vond het niet kunnen dat ik zoveel snaaide en snoepte tijdens Pasen (of sinterklaas, kerst etc). Maarja, lekker vond ik het ook nog steeds. Dus ‘mocht’ ik van mezelf wel snaaien tijdens zulke dagen, maarrr… de dagen erna moest ik toch echt op rantsoen van mezelf. Als compensatie zeg maar. Je begrijpt, dat werkte natuurlijk niet… Hier begon mijn haat-liefde verhouding met eten

 

Het helemaal anders doen

Dus ging ik het anders doen. Ik besloot dat ik tijdens Pasen, andere feestdagen, verjaardagen en feestjes niks mocht eten. Of in ieder geval zo min mogelijk. Zodat anderen niet van mij konden zeggen dat ik een vreetzak was. Dat ik absoluut niet door de mand zou vallen als iemand met eetbuien, met een onbeheersbare drang tot graaien en snaaien. Maar weet je wat er toen gebeurde? Ik viel zeker niet door de mand op zo’n middag, maar de avond die erop volgde! Ooohh, ik dook de kast in thuis en at van alles. Wat ik maar tegen kwam, verdween in mijn mond. Waarom? Omdat mezelf buitenshuis lekkers ontzeggen, juist resulteerde in een hevige drang naar eten. Een onbedwingbare behoefte om te snaaien. Dit is ook een van de eerste dingen die ik mijn klanten leer; ontzeg jezelf niets, want daarmee wordt de drang naar eten juist alleen maar groter!

 

Hoezo slachtoffer??

Toen dit gebeurde, wist ik dat er echt iets niet goed ging. Mijn haat-liefde verhouding met eten was écht een feit. Het heeft alleen nog jaren geduurd voordat ik zover was dat ik er iets aan kon doen. Ik wilde wel eerder hoor, dat was het niet. De wil om er vanaf te komen was er wel. Alleen was de overtuiging dat het eten sterker was dan ik groter. Vele malen groter. Nu kan ik zeggen dat ik me als slachtoffer heb opgesteld ten opzichte van eten en troostvoedsel. Maar zo zag ik dat toen nog totaal niet… Ik was er echt van overtuigd dat ik er niks aan kon doen.

 

De ommekeer

Inmiddels ben ik zover dat ik mezelf ex-emotie eter kan noemen en kan ik oprecht genieten van het extra lekkers dat een paasweekend, of kerst of een verjaardag, met zich mee brengt. Ik voel op zulke momenten weer dat kleine meisje in mezelf. Dat kleine meisje dat zegt ‘oh, wat lekker paaseitjes eten’. Dat grietje dat er oprecht van geniet maar ook dat meisje dat zich niet overeet. Het meisje dat daarna weer over gaat op de orde van de dag. Oftewel, het normale voedingspatroon dat bij me past. Als ik achteraf terug kijk naar wat ik tijdens de paasdagen at toen ik puber was, is het eigenlijk niet eens extreem veel geweest. Maar de gedachte die ik er over had, de overtuiging die ik voelde dat het niet goed was, díe heeft me uiteindelijk genekt. Het waren mijn gedachten die ervoor zorgde dat ik met een verkeerde bril naar mezelf ging kijken. Vandaar dat ik tijdens het Feel Free Membership, mijn andere (online) programma’s en 1-1 coaching altijd, maar dan ook altijd aandacht besteed aan jouw gedachten. Want die liggen ten grondslag aan hoe je je voelt, hoe je je emoties in stand houd en daarmee ook aan je eetbuien…

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin