Home » Blog » Eetbuien en emotie-eten » Je hebt alles geprobeerd en niets werkt – de vicieuze cirkel
vicieuze cirkel

Je hebt alles geprobeerd en niets werkt – de vicieuze cirkel

door | 14 sep, 2021 | Eetbuien en emotie-eten

Ze verzuchtte hardop: “Ik heb alles al geprobeerd, elk dieet gevolgd dat er maar te vinden is, al jaren ben ik bezig met gezond eten en afvallen. Dan gaat het best een tijdje goed, dan val ik af en daarna komen alle kilo’s er weer net zo hard bij”.

De tranen stonden in haar ogen. Deze mooie vrouw zat zó enorm vast in de vicieuze cirkel van afvallen en weer aankomen. Enorm frustrerend! Ze wilde hier voor eens en altijd mee afrekenen, dus besloot Marjolijn om, samen met mij, die vicieuze cirkel te gaan doorbreken.

Deze vicieuze cirkel is voor zoveel vrouwen herkenbaar

Ik had vroeger ook zo’n vicieuze cirkel. Ik heb nooit een echt ‘bestaand’ dieet gevolgd zoals Weight Watchers, het Moermandieet of Sonja Bakker bijvoorbeeld, maar ik mocht van mezelf alleen maar heel gezond eten en absoluut niet snoepen. Helemaal niets, nada, niente, noppes. Daarin was ik zó streng voor mezelf dat ik het meestal al na 1-2 dagen op gaf en mezelf in een enorme eetbui stortte…

Herkenbaar?
Of ben jij meer iemand die bij elk nieuwe voedingshype of boek denkt ‘Oohh, is dit wat mij gaat helpen? Zou dit het zijn waarmee ik blijvend afval?’ ?

Vastklampen aan schijnveiligheid

Het maakt niet uit in wat voor vicieuze cirkel je zit, belangrijker is te weten hoe je daar weer uit komt.
Daarvoor is het eerst noodzakelijk dat je je realiseert dat als jij je steeds vast klampt aan een dieet, een boek, een diëtiste of coach, dat je daarmee jouw verantwoordelijkheid uit handen geeft. Je legt daarmee jouw verantwoordelijkheid bij iemand of iets anders. Het geeft je misschien wel een fijn gevoel, maar het is een vorm van schijnvveiligheid. Want door iemand of iets anders verantwoordelijk te maken voor jouw probleem, geef je jouw kracht weg. De kracht om zelf je eigen keuzes te maken geef je hiermee uit handen.

Verantwoordelijkheid weer terugpakken

Hoe pak je dan jouw verantwoordelijkheid weer terug? Door uit die vicieuze cirkel te stappen. Dit klinkt misschien heel flauw en simpel, maar dat is wel wat nodig is. Stop met jezelf te kwellen met de vraag of deze nieuwe (en zoveelste!) voedingshype jou het geluk gaat brengen waar je zo naar verlangt; oftewel het getal op de weegschaal waar je zo naar uit kijkt. Daar gaat het namelijk niet om.

Het gaat er om dat jij je goed voelt, lekker in je vel zit en blij bent met wie je bent. En wees nu eens eerlijk naar je zelf: voel jij je happy als je een dieet volgt of is het meer een kwelling omdat je je van alles ontzegt en precies zo moet eten als verteld wordt terwijl je liever iets anders eet?

De meeste vrouwen die ik spreek, geven toe dat het laatste het geval is…

Wat kun je doen om uit die vicieuze cirkel te stappen?

Dusss…. wat kun je nu heel praktisch doen? Ga eens al die diëten, boeken, voedingshypes en eetplannen, die je tot nu toe hebt gevolgd -en je niks hebben opgeleverd- na en haal alleen díe dingen eruit waarvan jij denkt ‘dit werkt voor mij’.

Je gaat dus kiezen. En door die keuze te maken wat voor jou werkt, neem je jouw verantwoordelijkheid weer terug en stap je daarmee buiten de ellendige vicieuze cirkel van diëten-overeten.

Dit is overigens ook precies wat Marjolijn heeft gedaan én met succes! Want ze houdt zich niet meer de hele dag bezig met eten, ze geniet er juist weer volop van en ze ervaart weer volop rust in haar hoofd. En haar lichaam? Dat zit Marjolijn weer als gegoten net als de leuke kleding die ze onlangs heeft gekocht.

En jij? Wat wil jij? Weet dat dit ook voor jou is weggelegd. Je bent het verdorie waard!

Over dit onderwerp vertel ik je ook meer in de podcast die ik vandaag heb opgenomen. Dus als je nog meer geïnspireerd wilt raken en stappen wilt zetten… je vindt deze podcastaflevering via deze link.

 

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

Hoe zoet ben jij voor jezelf?

Hoe zoet ben jij voor jezelf?

Heb jij je dat weleens afgevraagd? Hoe zoet jij bent voor jezelf? Ik bedoel, de meeste vrouwen die ik spreek vinden dat ze van alles moeten. Is het niet van zichzelf dan is het wel dat ze denken dat andere mensen dingen van ze verwachten…

lees verder
Zo kun je eetbuien voorkomen

Zo kun je eetbuien voorkomen

Kun jij, net als ik, ook zo enorm genieten van een zak chips, een reep chocolade of hand drop? Maar weet je ook dat je je veel fijner en gelukkiger voelt als je dit allemaal links laat liggen?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin