Home » Blog » Eetbuien en emotie-eten » De rol van geur en beelden bij eetbuien
geur

De rol van geur en beelden bij eetbuien

door | 23 jan, 2020 | Eetbuien en emotie-eten

Je neus trekt je als vanzelf richting de deur en voordat je het weet, sta je binnen en kijk je watertandend naar alle het lekkers dat in de schappen ligt. Een winkelmedewerker vraagt vriendelijk wat hij voor je kan betekenen. En voordat je er erg in hebt, heb je je bestelling gedaan. Na een paar minuten loop je naar buiten en vraag je je af waarom je in hemelsnaam naast dat ene brood ook nog eens croissantjes, gevulde koeken en pak speculaas hebt gekocht. Oké, de geur van vers gebakken brood en koek rook zo enorm lekker, maar je had je toch echt voorgenomen om vandaag niet te gaan snoepen. Gisteren ging je namelijk weer voor de bijl en belandde je in een giga eetbui.

Je baalt enorm, want je wilt echt graag af van die eetbuien. Maar vertwijfeld vraag je je af of het je echt ooit gaat lukken. Als het je al niet eens lukt om een dag zonder eetbui door te komen….

Herkenbaar?

Mocht je jezelf in bovenstaande situatie (deels) herkennen, wees dan in eerste instantie mild voor jezelf. Het heeft sowieso geen zin om jezelf te verbieden een eetbui te hebben, dat werkt alleen maar averechts. Dan wordt het voor je brein juist interessanter om er aan toe geven. Net als met een klein kind. Zeg dat een kind niet aan de rode knop mag komen en wat gebeurt er… Precies! De rode knop wordt ingedrukt.

Emotie-eter of is het toch de geur die je doet eten?

Belangrijker is te achterhalen wát de oorzaak is van het hebben van eetbuien. Veel vrouwen denken dat ze een emotie-eter zijn, maar dat is niet altijd het geval. Als jij je herkend in bovenstaande, dan is de kans groter dat je last hebt van verleiding-eten. Door de heerlijke geur uit de bakkerij, laat jij je verleiden tot het eten van die gevulde koek (en de rest…).

Geur is iets ‘ongrijpbaars’ en tegelijkertijd is geur heel sterk. Een specifieke geur kan je namelijk direct in een bepaalde stemming brengen. Zoals de zin om een gevulde koek te eten als je langs een bakkerij loop. Zelfs als je je ontbijt net achter de kiezen hebt en heb je helemaal geen honger voelt. Ook bepaalde beelden in een etalage kunnen dat gevoel oproepen. Herkenbaar?

Kom uit die vicieuze cirkel

Wees erop bedacht dat als je naar de stad gaat, dat je daar beelden en geuren tegen kunt komen die je mogelijk gaan verleiden. En mocht je merken dat je daar geen weerstand tegen kan bieden, wees dan naderhand niet boos op jezelf. Want daarmee houd je de vicieuze cirkel van “niet willen eten – toch een eetbui – boos en schuldig voelen” juist in stand. Keur jezelf niet af, maar wees juist mild voor jezelf.

Én kom erachter wat er voor zorgt dat de geur van vers gebakken brood (of een andere etensgeur) jou de winkel doet in lopen; in plaats van er voor bij.

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin