Home » Blog » Eetbuien en emotie-eten » De juiste keuzes maken om je eetbuien te overwinnen
de juiste keuzes maken

De juiste keuzes maken om je eetbuien te overwinnen

door | 13 mei, 2020 | Eetbuien en emotie-eten

Sinds wij (manlief en onze dochters van 7 en 9) veel meer tijd met elkaar door brengen vanwege de corona perikelen (lees ‘op elkaars lip zitten’), merkte ik op een gegeven moment dat mijn broek strakker ging zitten en ik toch ook liever niet meer die leuke jurkjes aantrok. Tijd dus om andere keuzes te gaan maken.

Maar eerst realiseren dat het op zich niet zo gek was dat dit gebeurde, want normaal gesproken pakte ik (bijna) altijd de fiets om ergens te komen, wandelde ik veel en was ik twee keer per week in de sportschool te vinden om te kickboksen. En dat was allemaal tot een minimum gereduceerd.
Beweging en sport is voor mij altijd een manier geweest om ‘op gewicht’ te blijven (naast dat het een heerlijke uitlaatklep is voor me, maar dat terzijde ?).

Niet zo vreemd dus, dat een en ander aan het knellen was geraakt….

 

Maar er was meer aan de hand

Maar dat bleek niet het enige. Want ook al weet ik dondersgoed de do’s and don’ts als het gaat om gezonde voeding en wat te doen om niet in mijn eetbuivalkuil te trappen, ik liep toch wat vaker naar de la met lekkers of ik dook de trapkast in op zoek naar chocolade. En oja! Ik ging ook ‘bedelen’ bij mijn dochters als zij snoepjes hadden gekocht van hun zakgeld….

Toen ik me dat realiseerde dacht ik: “Oh nee! Dat kan toch niet!? Ik, als orthomeleculair eetbuiencoach, hoor toch te weten hoe het werkt?!”
Oei, wat een strenge gedachte was dat….
En waarom?
Waarom had ik van die strenge gedachten? Wat kwamen die doen in mijn hoofd? Wat deden die daar?

Jij hebt ook vast strenge gedachten, toch? Maar waarom hebben we die?
Omdat we het zo geleerd hebben? Omdat we niet beter weten? Omdat we vinden dat iets op een bepaalde manier ‘hoort’?

 

Ik ben ook maar mens…

Natuurlijk weet ik hoe ‘het hoort’! Ik kén alle oefeningen om eetbuien te voorkomen. Ik wéét wat gezonde voeding is en wat ik beter links kan laten liggen. Ik kén ook mijn valkuilen en triggers die eetbuien uitlokken.
Maar ik bén ook mens. Een mens die nog nooit eerder zo’n situatie als waarin onze huidige maatschappij verkeert, heeft meegemaakt. Dus is het gek dat dit gebeurde? Dat ik meer aan het snoepen was?

Nee, natuurlijk niet! Net als dat het voor jou ook niet gek is dat je nu meer snoept. Dat je wat vaker een ‘makkelijke’ maaltijd op tafel neer zet in plaats van uitgebreid te gaan koken. Dat je de neiging hebt om het ’s avonds ‘gezellig te maken’ met een wijntje, chips, nootjes of alles tegelijk.

Het zou wél gek zijn als we hier mee door zouden gaan. Als we strenge gedachtes blijven denken. Als we zouden doorgaan met snaaien. Dat dan weer wel.

 

Keuzes maken & EHBO-kit

En dus besloot ik mijn eigen EHBO kit (Eerste Hulp Bij Over-eten kit) weer te openen. Dit is trouwens geen letterlijke doos die ik uit de kast trek hoor, maar dit zijn tools waarvan ik weet dat ze voor mij werken.

Wat er in mijn EHBO-kit zit? Daar zitten vragen in die ik mezelf stel. Zoals ‘Wat heb ik nu echt nodig?’ en ‘Wat geeft me een voldaan gevoel?’
Maar ook meditatie oefeningen en dingen waar ik energie van krijg. Net als de reminder om extra visolie te nemen en de juiste voeding tot me te nemen tijdens de hoofdmaaltijden.
Daarmee tackel ik mijn negatieve gedachtenpatroon. Krijg ik meer energie, waardoor ik andere keuzes maak. Keuzes die ervoor zorgen dat ik mijn dagelijkse loopjes naar de trapkast verplaats naar wandelingen op de dijk. Keuzes die ervoor zorgen dat ik weer een positieve mindset krijg. Keuzes die ervoor zorgen dat met de tijd mijn kleding niet meer knelt.

 

Niets menselijks is ons vreemd!

En zo zat ik dus te mijmeren hoe het komt dat ook ik weleens terug kan vallen in eetgedrag dat me niet dient. Maar vooral ook wat ik kan doen om het tij weer te keren.
Het is niet gek om in deze tijd weer (of meer) last te hebben van snoepen, snaaien of eetbuien. Ik hoor het om me heen zóveel! Ook van vrouwen die normaal gesproken geen eetbuien hebben… dus wees gerust: niets menselijks is ons vreemd.

 

Hoe ga jij de juiste keuzes maken om eetbuien te overwinnen?

Nu wil je natuurlijk weten wat jij kunt doen als je op dit moment ook meer snoept een snaait dan je lief is. Ik ga je daarbij helpen!

Stel jezelf eerst eens deze vragen:
Hoe is het met jou op het moment? Waar loop je tegen aan? En wat kun je daar aan doen?
Welke stemmetjes heb jij in je hoofd? En hoe kun je deze voor jezelf op een positieve manier omturnen?
Wat zou jij in jouw EHBO kit stoppen?

En als je er alleen niet uit komt, dan help ik je graag verder. Want niemand hoeft in haar eentje eetbuien te overwinnen; ook jij niet! Ook nu niet! Je hebt hierin een keuze

 

Over mij

Als orthomoleculair voedingscoach, ex-emotie eter en Human Design liefhebber weet ik als geen ander wat jij nodig hebt om je weer vrij te voelen in je lijf. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Ik geef je liefdevolle duwtjes in de rug om stappen te zetten, maar ook stevige schoppen onder je kont waar nodig. Zodat jij weer grip op je voeding krijgt!

Of laten we het samen doen!

 

Je bent het verdorie waard!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin